top of page
bayrak_edited.png

MUHARİP GAZİLERE SAĞLANAN HAKLAR

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK) İLE KAMU KURUM VE KURULUŞLARI TARAFINDAN SAGLANAN HAKLAR :


1. Şeref AylığıBağlanması;
1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında, milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşları ile 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış olan Türk Vatandaşlarına ve 1974 yılında Temmuz 1'inci ve Ağustos 2‘nci Barış Harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış olan Türk Vatandaşlarına, hayatta bulundukları sürece, vatani hizmet tertibinden verilen Muharip Gazilerin Şeref Aylığı 30 Mart 2023 tarihli 7447 sayılı kanun ile eşitlenmiş, asgari ücretin net seviyesine çıkartılmıştır. Ölümü halinde bu aylık dul eşe % 75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilir. Vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıklar hiç bir suretle haczedilemez.


2. Sağlık Hizmetleri, Katılım Payı ve İlave Ücret Alınmaması;
1005 sayılı Kanun kapsamında şeref aylığı alanlarla bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri ile 18 yaşına kadar olan çocukları ve yüksek öğrenim gören 25 yaşına kadar çocukları sağlık hizmetlerinden ücretsiz istifade ederler. (Gazi, eşinden ve bakmakla mükellef oldukları kişilerden sağlık hizmetlerinden birinci basamak sağlık kurumlarınca sevk işlemine bakılmaksızın hiçbir ilave ücret alınmamaktadır.) (SGK Başkanlığının 21.03.2018 tarihli 30367 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile). Ayrıca Gazi ve eşinden reçete katılım payı (%10) alınmaz. Eczanelerde alınan fark Eşdeğer ilaç farkıdır. (SGK'ca ham maddesi aynı olan ilaç grubundan en pahalısı ile en ucuzu arasındaki ilaç farkı eczanece tahsil edilmektedir.)


3. Ulaşım Araçlarından Ücretsiz/İndirimliYararlanma;
Şeref aylığı alanlarla bunların eşlerine, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocuklarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından "Ücretsiz Seyahat Kartı" verilir. İlk defa kart için müracaatında Ücretsiz Seyahat Kartı Başvuru Formu; Ekinde 1'er adet Biyometrik Fotoğraf (5x6 cm ebadında zemini beyaz) Kimlik Kartı ve Gazi Kartı Fotokopileri istenmektedir. Kart müracaatları ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne yapılmaktadır. Ücretsiz Seyahat Kartı kaybedildiğinde kaybedilen yerdeki Emniyet Birimine (Karakola) gidilerek tutanak alınır ve başvuru formu ile ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne müracaat edilir. Bu kart sahipleri Devlet Demiryollarının yurtiçi hatlarında, belediyeler, belediyelerce kurulan şirketler, belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs/şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat ederler. Seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır.
Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.


4. Elektrik Enerjisi ve Su Ücretiİndirimi;
a. Elektrik tarifeleri Yönetmeliği ve 02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı resmi gazetede yayımlanan 6495 sayılı kanun gereğince 1005 sayılı Kanun kapsamında vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar ve dul eş aylığı bağlananların ikametgahlarında kullandıkları elektrik enerjisi ücreti % 40'tan; Belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücreti % 50'den az indirim içermemek üzere belirlenen tarife üzerinden alınır.

Elektrik enerjisi ücret indiriminden yararlanmak isteyenler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen Tanıtım Kartı, Sosyal Güvenlik Kurumundan alacakları maaş bordrosu, ikametgaha ait Elektrik Fatura bildirimi belgesi, Tanıtım kartı ve T.C. Kimlik Kartı fotokopileri ile birlikte bağlı oldukları Elektrik Dağıtım Müessesesine başvuruda bulunulur. (Elektrik Faturalarında indirimli tarife "Mesken Alt Abone Grubu" olarak belirtilmektedir.)


b. Belediyelerce su indirimi % 50'den az olmamak üzere tahakkuk ettirilir. Su ücreti indiriminden yararlanmak isteyenler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen Tanıtım Kartı, Sosyal Güvenlik Kurumundan alacakları maaş bordrosu, ikametgaha ait Su Tüketimi ödeme bildirimi belgesi, Tanıtım kartı ve T.C. Kimlik Kartı fotokopileri ile birlikte bağlı oldukları Belediye Başkanlığının Su birimine başvuruda bulunulur. (ANKARA ASKİ faturalarında indirimli tarife Abone Tipi "GO/1" olarak belirtilmektedir)
Elektrik ve Su indiriminin yararlanmaya devam edilmesi için ilgili kurum/kuruluşlarca her yıl belirlenen aylarda kayıt güncellemesi talep edilebilir. Güncelleme talep edildiğinde Gazi tanıtım kartı, T.C. Kimlik Kartı ve Elektrik/Su faturası ile ilgili kurum/kuruluşa müracaat edilmelidir.


c. İndirimlerden yararlanan Gazi vefat ettiğinde Elektrik/Su indiriminden yararlanmak için Gazi dul eşinin yukarıda belirtilen belgelerle elektrik/su idarelerine abonelik işlemini yeniden yaptırması gerekmektedir. Yeni abonelik yapılmadığı takdirde gazinin vefat ettiği tarihden itibaren idarelerce indirimsiz tarifeden tüketim bedeli tahakkuk ettirilmektedir.


5. Muharip Gazilerden Emlak Vergisi Alınmaması
Tek konutu olan gazilerden emlak vergisi alınmamaktadır. (1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa 30.07.2003 tarihli 4962 sayılı kanun md./15’le yapılan değişiklik). Hisselide olsa birden fazla evi olanlarda vergi muafiyeti yoktur.


6. Muharip Gazi Çocuklarının Devlet Memurluğuna ilk atamasında ilave puan verilmesi;
TSK bünyesinde (Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, ilk defa devlet memurluğuna atanacaklar için yapılacak sınavlara başvuran muharip gazi çocuklarının babasının veya annesinin gazi olduğunu gösterir belge (Belge ilgili kuvvet komutanlığı personel başkanlığına yazılı müracaatla verilmektedir.) ile başvurularında, almış oldukları KPSS merkezi sınav puanına, % 10 puan eklenerek hesaplanmış puana göre sıralamaya girer.


7. Vefat Eden Muharip Gazi İçin Askeri Tören Düzenlenmesi, Gazi Mezarlığına Defin;
Gazi Subay ve Astsubaylara TSK Tören Yönergesine göre cenaze töreni düzenlenir. Erbaş ve Er Muharip Gaziler için D tipi (1 Manga) Askeri tören düzenlenir. Muharip Gazinin vefatı halinde yakınları o mahaldeki Garnizon Komutanlıklarına veya şubelerimize/temsilciliklerimize müracaat etmelidirler.
Belediyelerden Gaziler için Özel Mezarlık yeri sağlayan Genel Merkez ve Şubelerimiz bu imkanı Muharip gazilerimize sağlamaktadır.


8. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE YÖK BAŞKANLIĞINCA SAĞLANAN HAKLAR:


a. İlköğretim ve Ortaöğretim Okullarına Elektronik Ortamda Kayıt;


Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün 2007/45 sayılı Genelgesi uyarınca ülke genelinde ilköğretim okullarına kayıt yaptıracak muharip gazi Çocuklarının talepleri halinde istedikleri okullara kayıtları yapılır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün 2007/62 sayılı Genelgesi uyarınca, Büyükşehir statüsünde olan 30 ilde, ortaöğretim okullarına kayıt yaptıracak muharip gazi çocuklarının, durumlarını belgelemeleri halinde, istedikleri genel liselere kayıtları yapılır


b. Yüksek Öğretimde Öğrenci Katkı Payı ve ikinci öğretimde öğrenim ücreti alınmaması;


Her yıl yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı gereğince; 1005 sayılı Kanun kapsamında şeref aylığı alanların kendileri, eş ve çocuklarından yaş sınırı olmaksızın öğrenim ücreti (ikinci öğretim dahil) alınmamaktadır.
Şehit ve gazi çocukları ile gazilerin ve eşlerinin; bu haktan yararlanmak için durumlarını gösterir belge ile öğrencisi oldukları üniversitenin ilgili birimlerine başvurmaları gerekmektedir. Öğrencinin anne/babasının şehit/gazi olduğunu gösterir belge, Derneğimiz Şubeleri veya personelin mensubu olduğu Kuvvet Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca verilmektedir .
Gazi, Gazi eşi ve çocuklarından; ÖSYM sınavlarına başvuruda bulunanlardan sınav ücreti, başvuru hizmet ücreti ve yerleştirme ücreti alınmaz. (ÖSYM Yönetim Kurulunun 14 Ocak 2019 ve 19 Şubat 2019 tarihli 2019/05 sayılı kararları)


9. KAMU/ÖZEL KURUM VE KURULUŞLAR TARAFINDAN SAĞLANAN DİĞERHAKLAR :


a. Muharip Gazi Çocuklarına Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalış için öncelik verilmekte ve ücretsiz barınma sağlanmaktadır. Burs müracaatlarında da öğrencilere öncelikli olarak öğrenim bursu verilmektedir.


b. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Misafirhane ve Sosyal Tesislerden İstifade : 2006/16 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca gazilerimizin eş, anne, baba ve çocukları kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerden bu kurum ve kuruluşların kendi personeline uyguladığı ücret tarifesine göre yararlandırılmaktadır.


c. Devlet Tiyatrolarından Ücretsiz istifade Etme : Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce, sezon boyunca gazi, gazi eşi, şehit dul ve yetimlerine oyunlar, ücretsiz olarak izlettirilmektedir.


ç. Müze ve Ören Yerlerinden Ücretsiz istifade Etme : "Müze ve Ören Yerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul Ve Esaslar Yönergesi" esaslarına göre, Turizm ve Kültür Bakanlığına ait tarihi, turistik ve ören yerlerinden ücretsiz istifade edebilmektedir.


d. Hac görevi için kontenjan sağlanması : Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl için planlanmaktadır.


e. Gaziler, gazi kartlarını göstermek kaydı ile, kamu kurumlarına ait otoparklardan ücretsiz istifade edebileceklerdir. (Başbakanlık 2012/16 sayılı genelge ile yayınlanan "Trafik Güvenliği Eylem Planı" Madde: D Fıkra : 3) 17 Nisan 2015 tarih ve 29329 sayılı resmi gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği değişikliği gereğince gazilerin talepleri halinde Trafik Denetleme Kuruluşları tarafından engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinden gazilerinde istifade etmeleri amacıyla alan park yeri kartı verilir.


f. Türk Hava Yolları Bilet ücretinde indirim : Türk Hava Yolları bağlısı AJET firması tarafından Yurt içi uçuşlarda % 50 ve Yurt dışı uçuşlarda da% 20 oranında indirim yapılmaktadır.


g. Türk Telekom'dan Gazilere indirim : Türk Telekom internette ve sabit telefonlarda gazilere % 25 indirim yapılmaktadır.

h. GSM Operatörleri indirimi: TURKCELL, VODAFONE ve AVEA Cep telefonu operatör-lerince gazi ve eşlerine % 25 indirim yapılmaktadır.


ı. DİGİTÜRK 'ten Gazilere % 50indirim yapılmaktadır.


i. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin, "Ziraat Odaları Giriş ücreti ve Yıllık Aidatlar Hakkındaki Yönetmeliği" (Madde 11/A) gereği; Ziraat Odalarına kayıtlı olan; Harp ve Vazife Şehitlerinin anne, baba, dul ve yetimlerinden , malul ve gazilerin kendilerinden giriş ücreti ve yıllık aidat alınmamaktadır.


j. PTT Genel Müdürlüğü Şehit Yakınları ve Gazilere aile fertlerine gönderecekleri kargo ve APS kuryelerinde her yıl belirlenen oranda indirim uygulamaktadır.


k. İçişleri Bakanlığınca verilen silah ruhsatları; gazilere süresiz taşıma olarak verilmekte ve silah ruhsat harcı alınmamaktadır.


10. MUHARİP GAZİ SUBAY ASTSUBAYLARA MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINCA SAĞLANAN HAKLAR :


a. Günübirlik Kart Çıkartılmasında Kart Ücreti ve Yıllık Bandrol Ücreti Alınmaması;
Muvazzaf, Emekli, ve şehit subay ve astsubaylar ile yedek subay gazileri 25 yaş üstündeki sağlık fişi kullanma hakkı olmayan evli kız ve erkek çocukları ile gelin ve damatları için daimi olarak ücretsiz akıllı kart verilmektedir.


b. Emekli personelin Orduevi ve Sosyal tesislerden istifade etmesi için her yıl ücretli olarak alınan bandrol muharip gazilere ücretsiz olarak verilir. (Ayrıca tesislere girişte üye aidat pulu aranmamakta)


c. TSK.lerine Ait Özel Eğitim Merkezlerine Günübirlik Girişte Ücret Alınmaması;
TSK.Özel Eğitim Merkezi Yönergesi gereğince Özel Eğitim Merkezlerine günübirlik girişte alınan ücret ve havuzlara girişte alınan ücret gazi ve ailelerinden TSK akıllı kartlarında yazılı (Gazi/Gazi Ailesi v.b.) ibareyi, kartlarında bu şekilde bir ibare bulunmaması durumunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen "Ücretsiz Seyahat Kartlarını" gösterdiklerinde günübirlik giriş ücreti alınmaz. Ayrıca Özel Eğitim Merkezlerinde motel tahsisi yapıldığında motel ücreti indirimli olarak alınır.


ç. Müstafi Muharip Gazi Subay ve Astsubaylara Sosyal Tesislere Daimi Giriş Kartı Verilmesi ve Hak Sahibi Gazilere Hizmetlerde Öncelik Verilmesi;
Türk Silahlı Kuvvetleri Akıllı Kart Yönergesine göre TSK. !erine ait tüm Sosyal Tesislere giriş için emekli subay, astsubay ve hak sahibi aile fertlerine verilen akıllı kart esasları doğrultusunda Muharip gazi müstafi subay, astsubay ve aile fertlerine emekli subay ve astsubaylara verildiği gibi ücretsiz daimi kart verilmektedir. (Disiplin yoluyla atılanlar hariç.)
Hak sahibi şehit yakınları, gaziler ve engelli personel ile ailelerine, tesislere giriş, yer tahsisi ve hizmetlerden istifade hususlarında öncelik verilerek kolaylık sağlanır. (Orduevleri ve özel Eğitim Merkezi Otoparklarında gazilerden otopark ücreti alınmamaktadır.) Orduevleri, Askeri Gazinolar ve kışla gazinolarından istifadelerinde konaklama ücreti olarak uygulamadaki en düşük ücret olan "GÖREVLİ DİĞER GÜNLER" tarifesi üzerinden ücretlendirilmektedir

fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
fonLogoSiyahBeyaz.png
bottom of page